De Bloemhof

Een brandende kwestie

10 juni 2019 – Afgelopen week heeft de tuincommissie meerder meldingen ontvangen van tuinders rondom de aanwezigheid van de eikenprocessierupsen op ons complex. Met dit bericht informeert het bestuur u verder wat dit betekent voor u.

Zoals u kunt lezen zijn er eerder verschillende meldingen binnen gekomen van de aanwezigheid van deze rupsen. De meldingen zijn in eerste instantie gekomen rond tuinen aan de achterzijde van de “even” – kant. De tuincommissie heeft in het gebied van de meldingen alle eikenbomen nagekeken. Het bleek dat meerder bomen clusters en nesten van rupsen bevat, onder of bovenin de boom. Veelal te zien aan de witte spinsels en grote kluwens.

Na de eerste melding is de locatie van de boom en de rupsen doorgegeven aan onze contactpersoon van de gemeente Leiderdorp. De weken daarop zijn de nieuwe meldingen doorgegeven. Elke nieuwe melding zet de tuincommissie dan ook direct door naar gemeente Leiderdorp. De gemeente geeft aan dat de bomen in het voorjaar zijn behandeld met een natuurlijke bestrijder van deze rupsen. Maar door het uitzonderlijke, koude/warme/natte/droge weer dit niet afdoende lijkt te zijn dit jaar. Voorgaande jaren bleef het bij een incidentele besmetting, het is nu een meer systemische besmetting.

Door koud, nat en guur weer blijven de rupsen klein. Groeien slecht en blijven dicht op elkaar zitten. Dit maakt het gemakkelijk de nesten te laten verwijderen. DOE DIT NOOIT ZELF. Pas als de rupsen verpoppen dan komen de brandharen los waar tuinders veel hinder van kunnen ondervinden.

De meldingen worden zo snel mogelijk afgehandeld door groenvoorzieningen bedrijf Van Ginkel in Oud Ade. Mogelijk ziet u deze mensen in witte pakken dus de komende tijd op ons complex. De tuincommissie vraagt u de bomen ook in de gaten te houden en besmetting door te geven via www.tuincommissie@debloemhof.nl.

Met vriendelijke groet,

Erwin Haveman (Tuincommissie)